Dietetyk, jako specjalista ds. żywności, zajmuje się fachową oceną jakości składników i produktów odżywczych, ustalając na tej podstawie odpowiednie programy żywieniowe. Aby robić to prawidłowo, musi mieć rozległą wiedzę z zakresu żywienia człowieka, medycyny i biochemii, a także znać normy żywieniowe oraz obowiązującą klasyfikację. Powinien także umieć właściwie oceniać wzajemny wpływ farmakologii i spożywanych produktów, a także reakcje organizmu. Dietetyk powinien umieć tworzyć plany żywieniowe w zależności od płci, wieku, stanu zdrowia oraz trybu życia pacjenta. Ważny jest nie tylko sam plan, ale także przekonanie pacjenta do trwałej zmiany nawyków żywieniowych. Jest to ważne nie tylko w leczeniu otyłości i innych chorób – każdy z nas powinien przynajmniej spróbować odżywiać się zdrowo, traktując pożywienie jako profilaktykę.
TRYB NAUCZANIA: zaoczny
CZAS TRWANIA: 1 rok
UZYSKANY DOKUMENT: zaświadczenie zgodne ze wzorem MEN oraz dyplom Szkół Zaocznych WiED
Nauczysz się m.in.:
- planować jadłospisy
- planować diety odchudzające
- planować specjalne diety dla osób chorujących
- udzielać porad dietetycznych
- poznasz zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów
- poznasz zasady suplementacji.
Będziesz mógł/mogła pracować w
- poradniach dietetycznych
- barach i restauracjach
- sklepach ze zdrową żywnością
- założyć własną działalność gospodarczą związaną z dietetyką.